Sfântul Cuvios Sila

Sfântul Cuvios Sila

Ieroschimonahul Sila devine egumen al Schitului în toamna anului 1753. Originar din ținutul Botoșanilor - unde viețuise un timp în Schitul Orășeni până la moartea starețului său Ghedeon -, viitorul egumen Sila vine la Sihăstria Putnei pe când avea în jur de 17 ani.

Biserica „Acoperământul Maicii Domnului”

Numită şi „Biserica de la izvor”, ea se găseşte pe partea stângă, la 200 de metri înainte de intrarea în mănăstire. Lângă biserică se află izvorul Stareţului Sila, de unde foarte mulţi credincioşi vin şi iau cu credinţă apă binecuvântată, izvorul fiind străjuit de o cruce de piatră.

Biserica, de proporţii reduse, este ridicată din lemn de brad, îmbinat în tehnica numită „coadă de rândunică”.

Hramurile acestui sfânt locaş sunt: Acoperământul Maicii Domnului (1 octombrie) şi Cuvioşii Sila, Paisie şi Natan (19 iulie), slujba de sfinţire fiind săvârşită de...

Istoria Mănăstirii Sihăstria Putnei

Începuturile Sihăstriei Putnei urcă în istorie până la mijlocul veacului al XV-lea. Dornic de mai multă linişte, un monah din lavra Putnei, Atanasie, se retrage la trei kilometri depărtare, în pădure. I se vor alătura şi alţi sihaştri, ridicându-şi aici şi o bisericuţă de lemn.

Pustiită de poloni la sfârşitul secolului al XVII-lea, bisericuţa va fi rezidită cu sprijinul vistiernicului Ilie Cantacuzino, în timpul egumenului Lazăr, ucenicul Mitropolitului Dosoftei al Moldovei. Urmaşii lui la cârma aşezământului monahal au fost Teodosie (+ 1715) și Dosoftei (+ 1753).