Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, doctor în teologie al Facultății „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu

Versiune tipar PDF version Send by email

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a obținut miercuri titlul de doctor în teologie al Facultății „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu cu lucrarea „Dimensiunea mistagogică a Săptămânii Sfintelor Pătimiri. Elemente de antropologie duhovnicească”, sub coordonarea ştiinţifică a arhid. Ioan I. Ică jr.

Susținerea lucrării a avut loc în sala „Spiridon Cândea” a facultăţii sibiene. Comisia de evaluare a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului.

Comitetul a fost alcătuit din Prof. Mihai Himcinschi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, Prof. Ştefan Iloaie de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca şi Prof. Sebastian Moldovan de la facultatea sibiană, informează Doxologia.ro.

„Scopul lucrării de față este îndoit: de a arăta cum îi pregătește Biserica pe credincioși, prin rânduielile ei, pentru a retrăi, aici și acum, Sfintele Pătimiri și Învierea lui Hristos, Dumnezeu-Omul, și cum, cunoscându-L pe El, credincioșii se cunosc pe sine, ca persoane umane create de Dumnezeu și destinate a fi dumnezei după har” a spus ierarhul în cadrul prezentării.

„Ambele viziuni se împletesc, neputând fi disociate nici măcar din considerente de strictețe metodologică, ele venind în sprijinul fundamentării că Ortodoxia nu este un cumul de învățături destinate a deveni bagaj intelectual, ci viață, trăită plenar, nu într-un trecut rememorat istoricește, ci într-un astăzi al lui Dumnezeu care devine și astăzi al omului, vecin cu veșnicia pregustată prin Biserică”.

„Ca atare, cercetarea de față se dorește a fi o introducere în sensul mistagogic al sfintelor slujbe din Săptămâna Sfintelor Pătimiri, cu revelarea conținutului duhovnicesc al elementelor de ritual, așa cum au ajuns ele până acum în urma evoluției cultice, al sensurilor selecției scripturistice și al învățăturii pe care o oferă imnografia celor dispuși a o percepe, dincolo de melosul emoționant, în profunzimea conținutului imnurilor alcătuite sub inspirația Duhului Sfânt”.

La final, coordonatorul tezei de doctorat și membrii comisiei de evaluare au evidențiat originalitatea temei, uriaşul efort de documentare și aparatul bibliografic complex alcătuit din 692 de pagini în total și 3342 note bibliografice, valoarea academică și duhovnicească a lucrării Preasfințitului Părinte Damaschin înscriindu-se într-una de pionierat în teologia românească.

Sursa: https://basilica.ro/preasfintitul-parinte-damaschin-dorneanul-doctor-in-teologie-al-facultatii-sfantul-andrei-saguna-din-sibiu/

Fotocredit: Tudorel Rusu

Alte articole despre:

Adăugați un gând