Bătrânul Iachint al Putnei

Versiune tipar PDF version Send by email

Părintele Iachint, duhovnicul și starețul (10 septembrie 1924 - 23 iunie 1998).

Cine dintre bucovinenii mai în vârstă, dar și cei mai tineri, nu-și aduce aminte de părintele Iachint? Mulți i-au stat sub epitrahil pentru spovedanie sau rugăciune, mulți au lucrat împreună cu el la zidirile Putnei, unii își amintesc că au fost duși de mână la părintele Iachint de părinții și bunicii lor pentru binecuvântare înainte de facultate sau de căsătorie.

În anii 90, când la Sihăstria Putnei se începeau lucrările de refacere a vechiului schit, aflat pustiu de două veacuri, părintele Iachint a fost acel care i-a dat binecuvântare părintelui  Sebastian, ostenitorul care va reînvia viața monastică din acest loc. Și mai înainte, când vremile nu permiteau mai mult, tot părintele Iachint, bătrânul stareț al Putnei, venea periodic în poiana Sihăstriei împreună cu alți părinți, și aici, între ruini, citea, cu epitrahilul pe grumaz, Acastistul Bunei Vestiri, hramul bisericii vechi și părăsite.

Numele și chipul blând al părintelui Iachint vor rămâne înscrise pururi în calendarul evlaviei bucovinene și nu numai. Mâna lui mângâietoare și dezlegătoare să ne acopere și pe noi.

***

Un film realizat de Mănăstirea Putna, pentru a marca 90 de ani de la nașterea părintelui Iachint Unciuleac.

Alte articole despre:

Adăugați un gând