Pomenirea de un an a părintelui Proclu. Lansarea cărții: „Părintele Proclu - file de Pateric”

Versiune tipar PDF version Send by email

Invitaţie la prezentarea cărții „Părintele Proclu – file de Pateric” cu prilejul parastasului de un an al părintelui Proclu.

              Pe 27 ianuarie 2018, cu prilejul împlinirii unui an de la mutarea la Domnul a Părintelui Proclu, Mănăstirea Sihăstria Putnei va prezenta cartea „Părintele Proclu – file de Pateric”. Este vorba despre o carte ce cuprinde mărturii sub formă de interviuri sau scrisori, în care arhimandriţi, ieromonahi, preoţi de mir, monahi sau monahii și mireni au dorit să ne facă părtași la bucuria întâlnirii cu sfinţia sa, la sfaturile primite sau la felul minunat în care Părintele i-a ajutat să depăşească anumite momente grele din viaţă.

             „Mai mare dintre toate este dragostea”, ne învaţă Sfântul Apostol Pavel. Dragostea răzbate din fiecare pagină a acestei cărți. Părintele Proclu L-a iubit mult pe Dumnezeu, dar şi pe oameni. De aceea şi oamenii l-au iubit mult, l-au cercetat şi au pus la suflet ceea ce au primit de la sfinția sa. Dragostea Părintelui, precum şi alte virtuţi şi harisme ale sale ne sunt dezvăluite de cei care au răspuns cu dragoste invitaţiei adresate în urmă cu un an de Mănăstirea Sihăstria Putnei tuturor celor ce l-au cunoscut pe Părintele Proclu. Prin mila Domnului, s-au adunat mărturii din diferite colţuri ale țării, dar şi de peste hotare. În paginile cărţii veţi întâlni asemănări minunate între Părintele Proclu şi Sfinţii Siluan Athonitul, Paisie Aghioritul sau Serafim din Sarov în felul de gândire, de trăire sau de relaţionare cu oamenii.

              Ne onorează că acestui demers s-a alăturat și Înaltpreasfinţitul Ierótheos, Mitropolitul Nafpaktosului și Sfântului Vlasie, care ne-a dăruit în finalul cărţii un cuvânt despre viaţa pustnicilor, din care vă oferim un fragment: „Am primit mult folos de la pustnici, pentru că întâlneam în ei niște adevărați profesori ai pustiei, care predau la Universitatea pustiei. Nu găsești acolo teologi intelectuali, ci teologi harismatici, empirici, fără ca ei înșiși să se vadă pe sine ca teologi. Unii ca aceștia au făcut cercetări de ani de zile pe astfel de subiecte și aveau experiențe. Simțeam că mă aflu în fața flăcărilor de foc ale Cincizecimii, în fața Apostolilor lui Hristos, de aceea viața monahală este caracterizată de Părinți drept viață apostolică”.

               Îi aşteptăm cu drag atât pe cei care l-au întâlnit pe Părintele Proclu, cât şi pe cei care doar au auzit despre sfinţia sa. Nădăjduim ca, prin această carte, Părintele Proclu să aibă pentru fiecare un cuvânt de mângâiere.

               Programul:

Ora 9,00: Sf. Liturghie

Ora 10,30: Parastasul pentru părintele Proclu

Ora 11,00: Lansarea cărții: „Părintele Proclu - file de Pateric”

Ora 12,00: Agapa frățească.

                                                                                                                                                                                                                                      Obştea Sfintei Mănăstiri Sihăstria Putnei

Alte articole despre:

Adăugați un gând