Chefirul și beneficiile lui

Versiune tipar PDF version Send by email

Chefirul este o băutură din lapte, fermentată de o combinație de bacterii și drojdii, o sursă extrordinară de germeni sănătoși diverși care vă va face foarte mult bine. 

Ce este chefirul?

Chefirul este originar din regiunea Caucazului de Nord, fiind cunoscut din cele mai vechi timpuri, foarte probabil transmis din generație în generație. Longevitatea din Caucaz este asociată cu consumul de chefir.

Combinația de bacterii și drojdii are aspect de „muguri” sau de „granule” care seamănă cu inflorescențele de conopidă. Granulele de chefir fermentează lactoza din lapte (zahărul din lapte), cu formare de acid lactic, dioxid de carbon și alcool, sporind calitatea nutritivă și proprietățile terapeutice ale băuturii rezultate.
 

Cum se prepară? 

  • Se pun 2 lingurițe de granule de chefir la o cană cu lapte proaspăt, dulce, care se acoperă, fără a se închide ermetic.
  • Se lasă la fermentat între 8 și 24 ore. Dacă este mai rece se lasă mai mult, dacă este cald se lasă mai puțin. Gustați și opriți fermentația după intervalul optim în condițiile de mediu.
  • Se strecoară laptele printr-o sită de plastic cu diametrul orificiilor cât mai mic, amestecând cu lingură de lemn. Se păstrează la frigider.
  • Ciuperca rămasă în sită se spală cu apă rece de rămășițele laptelui fermentat și se pune într-un borcan. Dacă se refolosește, se pune imediat lapte crud (nefiert), dacă nu, se pune în borcan se păstrează la frigider 2-3 săptămâni, după care se poate folosi pentru prepararea altui chefir.
  • Granulele de chefir se înmulțesc, dublându-se cantitatea la 14-21 zile. 
     

Cum se folosește?

  • Se consumă intre 100-500 ml lapte de chefir pe zi. Cei care nu au aciditate gastrică sau fermentație deficitară pot consuma și mai mult, de preferat pe stomacul gol.
  • Persoanele cu gastrite hiperacidice, ulcer gastric sau duodenal pot consuma chefir după masă, cu păine prăjită sau biscuiți și nu vor bea cantități mari deodată (se poate consuma încet, cu lingurița).
  • Tratamentul cu chefir se ia minimum 20 zile. Nu are efecte secundare. Dacă se înghite o granulă nu se întâmplă nimic, pentru că se elimină prin scaun, nedigerată.
  • În timpul tratamentului este interzis consumul de alcool și grăsimi animale, sare, zahăr, gemuri, băuturi sintetice și acidulate.
     

Ce se întămplă în timpul tratamentului?

  • În primele 10-14 zile, activitatea stomacului se intensifică brusc, se formează gaze din abundență si nu se recomandă consumul laptelui dimineața pe stomacul gol (în prima fază).
  • Uneori scaunul este moale, dar tratamentul nu trebuie întrerupt. Reacțiile acestea încetează după 10-14 zile și se ameliorează activitatea întregului organism.
  • După 2 luni de tratament se constată dispariția anumitor suferințe, iar după un an organismul ar trebui să se însănătoșească complet, dacă respectați și celelalte reguli de viață echilibrată (dietă, mâncare, somn). 
     

Beneficii

  • reglează activitatea intestinală
  • combate colita și crampele stomacale
  • curață colonul și menține flora intestinală
  • vindecă stomacul, intestinele, duodenul și închide ulcerațiile
  • curăță organismul de toxine, elimină rezidurile metabolice
  • ajută ficatul, pancreasul, colecistul și splina
  • curăță canalele prin care circulă fierea și dizolvă în timp calculii biliari
  • îmbunătățește circulația sângelui și calitatea lui
  • vindecă boli ale inimii, ale vaselor coronariene și dizolvă colesterolul depus pe vasele sangvine
  • reglează tensiunea arterială
  • granulele produc singure antibiotice vindecând zonele inflamate din organism
  • stimulează sistemul imunitar
  • aduce în organism un aport de substanțe nutritive, enzime, vitamine și fermenți naturali
  • împiedică îmbrătrânirea prematură
  • ajută în depresii și stările de oboseală a organismului
  • normalizează procesele metabolice din organism
  • ajută în bolile alergice

Alte articole despre:

Adăugați un gând