Vara, cu vitamina C

Versiune tipar PDF version Send by email

În plină vară, ne place să consumăm băuturi reci, „ca gheaţa”. Ce se întâmplă însă cu amigdalele sau laringele nostru? Şi ce am putea face să nu ne întâlnim cu antibioticul acum, sau în sezonul rece? 

Ca sa prevenim indispoziţiile unor răceli, şi totusi să ne bucurăm de senzaţia plăcută de „răcoreală”, vitamina C ne poate salva. 

Care? 

Cea mai sigură sursă, care oferă efectul antioxidant şi protector este cea naturală.

De unde? 

Cresc în grădinile noastre pătrunjel, cătină, adei iute, ardei rosu, coacăze, măcese, căpşuni cu un continut ridicat de vitamina C în stare proaspătă (consumate ca atare sau în salate).

Cu un conţinut ceva mai scăzut de vitamina C, dar deloc de ignorat, sunt  citricele (portocale, lămâi, grapefruit), perele, merele, kiwi; avantajul în cazul lor este că se păstrează pe o perioada mai lungă de timp.

De mai ştiut

1. Prin prelucrare termică sau depozitare, alimentele pierd până la 85% din conţinutul de vitamina C.

2. În sezonul rece, când nu mai există surse proaspete de legume sau fructe, putem consuma fructe şi legume care au fost păstrate corect:

**  fructele şi legumele congelate imediat după culegere şi dezgheţate înainte de utilizare la temperatura camerei;

** fructe sau legume conservate în siropuri, compoturi, dulceaţă.

Rol

1. Nu se cunoaşte exact cum influenţează sistemul imunitar, dar cert este că este consumată foarte rapid în infecţii sau inflamaţii, crescând activitatea sistemului imunitar. Astfel ne previne atât pe timpul verii cât şi în sezonul rece de o posibilă răceală, laringită sau infecţie mai gravă.

2. Puternic antioxidant, cu rol prevenirea timpurie a dezvoltării cancerului (în sens larg vorbind).

3. Indispensabil organismului, fiind cofactor enzimatic în unele reacţii din sinteza a cel puţin trei substanţe:

** Colagenul (substanţa care menţine tonusul şi dă elasticitate vaselor de sânge)

** Clarinina (rol în sinteza substanţei care contribuie la stocarea energie în organism)

** Noradrenalina (rol în starea de veghe – la nivelul sistemunui nervos simpatic).

Aşadar, în grădină şi-n livadă!

Pentru un plus de motivaţie, citiţi şi De ce să consumăm zilnic fructe şi legume.

Şi dacă nu aveţi grădină ori livadă, atunci măcar în sectorul de legume-fructe din supermarket! Înainte, e bine să treceţi şi pe aici: Cele mai nocive şi cele mai sănătoase fructe şi legume din supermarket.

Alte articole despre:

Adăugați un gând