Cum facem noi siropul de cătină

Versiune tipar PDF version Send by email

O porție de sănătate într-un singur pahar de sirop.

Părintele Grigorie, printre multe alte daruri, îl are și pe acela de a combina ierburi de leac pentru neputințe trupești. Sunt de acum câțiva ani, de când ne pregătește siropul de cătină, bun la multe afecțiuni. Vă împărtășim, cu drag, meșteșugul alcătuirii acestui sirop.
 

Cum facem?

1. Se curăță cătina de codițe, se spală bine și se dă prin robotul de bucătărie.

2. Amestecul se strecoară printr-o pânză de tifon, iar siropul rezultat se pune într-un vas de plastic.

3. Cojile, semințele și tot conținutul rămas se clătesc cu apă fiartă și răcită (min. 2 litri) și se strecoară din nou; siropul „al doilea” rezultat se amestecă cu cel dintâi.

4. Se măsoară siropul și la 1 litru de sirop se adaugă 2 aspirine și se lasă 24 de ore la macerat la rece. La această compoziție se mai poate adăuga un pliculeț de sare de lămâie.

5. După 24 de ore, la 1 litru de sirop se adaugă 1 kg de zahăr sau ½ kg miere de albine. Se amestecă bine până la omogenizare.

6. Siropul se păstrează la rece și se poate consuma până la doi ani.
 

Bine de știut

1. Noi folosim numai vase de plastic și linguri/spatule de lemn, pentru a evita oxidarea.

2. În varianta cu miere de albine în loc de zahăr, siropul este mai bine tolerat de către copii.

3. Resturile nu le aruncăm, ci le uscăm și facem apoi ceai.

Alte articole despre:

Adăugați un gând