Cartoful, în bucătărie și-n „farmacie”
Cartoful este destinat, s-ar zice, banalității, prin omniprezența sa pe mesele românilor. Și totuși, avem pentru ce să fim recunoscători Domnului că ni l-a dat.
E bine să știm sau să ne reamintim
Sucul de cartofi cruzi este cel mai indicat remediu în gastrită, ulcerul gastric și duodenal. Recomnadarea este să se consume de trei ori pe zi, cât o jumătate de pahar. Cei care nu suportă mirosul sau gustul îl pot amesteca cu suc de morcovi sau suc de mere.
O cincime din necesarul zilnic de potasiu îl asigură un singur cartof. De unde și calitățile lui diuretice.
Cartofii sunt bogați în vitaminele A, C și B și în fier. Persoanele anemice ca și cele cu imunitatea scăzută se pot folosi din plin.
Are și proprietăți antiinflamatoare; de aceea, poate fi folosit de cei suferinzi de boli reumatismale, gută, dureri lombare etc.
O felie de cartof crud se ține 5-10 minute pe zona pielii cu acnee și reduce inflamația.
Sfaturi din bucătărie
Cartofii se păstrează în încăperi întunecate, bine ventilate și temperaturi între 4-9 grade.
Nu se folosesc la aceeași mâncare cartofii vechi și cartofii noi, deoarece au timpuri diferite de preparare.
Ca să nu se înnegrească după curățare, turnați în apa în care îi păstrați puțin suc de lămâie sau puțin oțet.
Evitați pe cât posibil cartofii prăjiți. Și mai ales chipsurile; au un risc cancerigen foarte, foarte mare! Dacă totuși nu vă puteți abține de la cei prăjiți, folosiți cât mai mult ulei la prăjit și aruncați uleiul după aceea.
Cei mai sănătoși sunt cartofii fierți în coajă. Aceștia își păstrează cel mai bine proprietățile. Cu sau fără ulei, cu ceapă sau cu usturoi, sau doar cu sare, sunt o mâncare excelentă, mai ales pentru o zi de post.