Cum facem noi siropul de brad

Versiune tipar PDF version Send by email

Cade pădurea pe noi, și să nu facem noi siropul de brad?

Siropul de brad stă bine în „farmacia” fiecăruia care dorește să treacă ușor peste neplăcerile ce pot apărea în sezonul rece. Nu e greu de făcut și are și un gust bun, plăcut chiar și celor mici. Ne trebuie: muguri de brad, cimbrișor și zahăr.

Cum facem

1. Mugurii de brad cu cimbrișorul de câmp (cam 10%) se pun la fiert. Apa să depășească cu 10 cm conținutul.

2. Se fierb până mugurii devin foarte moi și acele se desprind foarte ușor (maxim o oră).

3. Se strecoară, iar siropul obținut se pune iarăși la fiert cu zahăr (1 kg de zahăr la 1 l de sirop). Se fierbe până se închide la culoare (aproximativ ½ oră).

4. Se lasă la răcit și se pune în sticle. Se păstrează la rece.

Și o rețetă din bătrâni

1. Într-un borcan de 5 kg se pune alternativ un strat de muguri de brad și unul de zahăr (cât să cuprindă mugurii), ultimul strat să fie zahăr.

2. Se lasă până când mugurii lasă un sirop și se strecoară.

3. Noi îngropăm acest borcan în pământ din primăvară până în toamnă, și apoi strecurăm siropul și-l punem la rece. Încercați și dumneavoastră, dacă locuiți la țară.

Sănătate și cât mai puțin „hapciu”!

Alte articole despre:

Adăugați un gând