Cum facem noi socata?
O băutură minunată, mai ales pentru zilele calde de vară.
1. Avem nevoie de:
- 10 l apă
- 8-10 flori de soc proaspete sau uscate
- 4-5 lămâi tăiate felii
- 1 kg zahăr
- 10-15 gr drojdie
2. Ingredientele amintite se pun într-un borcan sau un vas mai mare şi se lasă la fermentat 2 zile.
3. Din când în când, în aceste zile, conţinutul se amestecă cu o lingură de lemn.
4. Socata se strecoară apoi, se pune în sticle şi se păstrează la loc răcoros.
De reţinut
1. Florile de soc sunt indicate în boli respiratorii, boli ale rinichilor, ale traiectului digestiv inferior (au proprietăţi laxative şi combat viermii intestinali).
2. Conţinând vitamina C, florile de soc ajută la întărirea sistemului imunitar şi în diferite tipuri de cancer.
3. Atenţie: pentru uz intern, se folosesc numai florile şi fructele de soc. Frunzele, ca şi ramurile socului, sunt otravitoare pentru consum. Se pot pune însă folosi în degerături sau arsuri.
4. Tot extern, cataplasmele cu soc ajută în celulită.
5. Vă invităm să citiţi pe saitul nostru şi cum se face siropul de soc.