Mănăstirea Kato Xenia

Versiune tipar PDF version Send by email

Mănăstirea Kato Xenia din Grecia se află în apropierea orașului Almiro, la o distanță de 7 kilometri de autostrada Tesalonic-Atena. Mănăstirea adăpostește icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului numită „Panaghia Xenia” și o parte din Brâul Maicii Domnului, informează Ziarul Lumina.

Maicile de la Mănăstirea Kato Xenia au reușit să ridice pe solul arid al Greciei o mănăstire cu adevărat deosebită închinată Maicii Domnului. Mănăstirea este așezată pe un deal, încă verde, ferit parcă de razele arzătoare ale soarelui. Pe dealul geamăn se văd trei cruci, o mică golgotă, unde în fiecare an, în Vinerea Mare, se face o procesiune în amintirea Patimilor Mântuitorului. Mănăstirea încântă prin arhitectura specifică Greciei, țiglă roșie, ziduri din piatră și chilii vopsite în alb. Biserica mănăstirii este închinată Sfântului Ierarh Nicolae. În vecinătatea ei sunt așezate chiliile cu paraclisul icoanei „Panaghia Xenia” și care mai adăpostește racla cu Brâul Maicii Domnului și părticele de sfinte moaște. Curtea interioară a corpului de chilii este invadată de vegetație, o armonie între verdele copacilor și coloritul florilor care te duce cu gândul la mănăstirile de maici din țara noastră.

„Străina”

Numele mănăstirii este în directă legătură cu icoana Maicii Domnului, având Pruncul în brațe, icoană ce este făcătoare de minuni, datând din perioada iconoclastă (secolul VI), când cinstitorii sfintelor icoane erau persecutați, iar icoanele erau distruse. Pentru a fi salvată din mâna prigonitorilor, icoana a fost pusă într-un cufăr și aruncată pe mare. Voia Maicii Domnului a fost să ajungă în vechea așezare a actualului port Ahilio, unde a strălucit cu raze de lumină. Astfel a fost găsită ca o comoară, localnicii numind-o „Străina” – „Xenia”, fiindcă nu știau de unde vine. În locul unde Maica Domnului a binevoit să fie descoperită icoana, creștinii au ridicat o mănăstire. Existența sfântului lăcaș a fost pusă în pericol pentru că, fiind la malul mării, pirații au atacat-o în nenumărate rânduri, umplând biserica cu paie și dându-i foc. Deși focul a ars întreaga așezare sfântă, icoana a trecut prin foc fără să ardă, însă ca semn al minunii săvârșite a fost înnegrită de fum.

Din fața numeroaselor atacuri ale piraților, călugării au luat icoana Maicii Domnului și s-au refugiat la Mănăstirea Panaghia Chisiotisa, care astăzi se numește Ano Xenia (Xenia de sus). Sfânta icoană a poposit aici până în anul 1750, când, din cauza atacurilor turcilor asupra mănăstirii, monahii au luat icoana și au construit un metoc la 12 kilometri mai jos cu hramul Sfântului Ierarh Nicolae, purtând numele Kato Xenia (Xenia de Jos).

În anul 1980, în urma unui mare cutremur, mănăstirea a fost distrusă în întregime. Din cauza instabilității terenului pe care a fost construită mănăstirea, autoritățile timpului nu au aprobat refacerea pe același loc, motiv pentru care s-a început reconstrucția la un kilometru mai jos.

Hramul mănăstirii este la 23 august, la odovania praznicului Adormirii Maicii Domnului, zi în care se sărbătorește icoana Maicii Domnului „Panaghia Xenia”, când mii de pelerini din toată lumea vin să-i aducă cinstire Maicii Domnului.

Citește continuarea articolului

Alte articole despre:

Adăugați un gând