Sărbătoarea Sfinților Cuvioși Sila, Paisie și Natan la Mănăstirea Sihăstria Putnei

Versiune tipar PDF version Send by email

Astăzi, 16 mai 2024, când Biserica Ortodoxă Română și poporul binecredincios din Bucovina cinstește cu multă evlavie praznicul Sfinților Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei, obștea mănăstirii și închinătorii săi au trăit momente de aleasă bucurie duhovnicească, lăudând în cântări pe „treimea de cuvioși care se roagă Treimii pentru noi” (cântare din Paraclisul Cuvioșilor).

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei, alături de Preasfințitul Părinte Damaschin, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, în biserica mare a mănăstirii, cu hramurile „Izvorul Tămăduirii și Sfântul Cuvios Serafim din Sarov”.

Din soborul de aproximativ 35 de preoți și diaconi au făcut parte: Preacuviosul Părinte Arhimandrit Melchisedec Velnic, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nectarie Clinci, starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei și Preacucernicul Preot Ionel Maloș, protoiereul de Rădăuți. Răspunsurile liturgice de la strană au fost date de către corul psaltic al mănăstirii.

În cuvântul de învățătură din cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Siluan a vorbit despre importanța asumării Crucii în viața de zi cu zi. Preasfinția Sa a subliniat faptul că trupul celui care își asumă Crucea devine „templul Duhului Sfânt”, unde sălășluiește harul lui Dumnezeu. Armele biruinței duhovnicești, care sunt virtuțile, sunt indispensabile în lupta duhovnicească pe care o trăiește fiecare suflet.

„Noi suntem puși mereu în fața unui război nevăzut, despre care ne vorbesc foarte des părinții pustiei, care este luat foarte în serios de cei care urmează calea monahismului, și despre care ne-au mărturisit și Sfinții Sila, Paisie și Natan, pe care îi sărbătorim aici. Dar trebuie să fim conștienți că Evanghelia pe care am auzit-o astăzi este pentru toți, nu doar pentru monahi și sfinți.”

„Credința în Dumnezeu și în legea harului, adusă de moartea și Învierea Domnului nostru Iisus Hristos, trebuie să ocupe locul central în inimile și viețile noastre, înlocuind fatalismul păcătoșeniei. Toți cei care L-au primit și au crezut în Numele Lui, au primit puterea să devină fii ai lui Dumnezeu” a mai explicat ierarhul.

Pentru că în preajma sărbătorii Sfinților Cuvioși Sila, Paisie și Natan, în ziua de 20 mai 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Pimen s-a mutat la Cel pe Care L-a iubit și L-a slujit în viața sa cu multă smerenie și credință, soborul slujitor a săvârșit la final slujba Parastasului de patru ani pentru vrednicul de pomenire ierarh, povățuitor și păstor mult-iubit al Bucovinei.

La sfârșitul slujbei, Preacuviosul Arhimandrit Nectarie Clinci, starețul mănăstirii, a adus mulțumire Sfinților ocrotitori pentru bucuria acestei zile, Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic pentru binecuvântare, celor doi episcopi prezenți pentru împreună rugăciune, precum și celor care au participat la această sărbătoare, arătând prin aceasta dragostea și evlavia pe care le-o poartă celor trei Cuvioși Stareți din poaiana Sihăstriei Putnei.

Alte articole despre:

Adăugați un gând