Cuvioşii Sila, Paisie şi Natan, trecuţi în rândul sfinţilor

Versiune tipar PDF version Send by email

Cuvioşii Părinţi Sila, Paisie şi Natan de la Sihăstria Putnei vor fi trecuţi în calendarul Bisericii Ortodoxe, cu ziua de prăznuire la 16 mai.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa sa din 6-7 iunie 2016, a hotărât trecerea în rândul sfinţilor a Cuvioşilor Părinţi care s-au nevoit la Sihăstria Putnei în veacul al XVIII-lea: Sila, Paisie şi Natan.

Viaţa lor de sfinţenie s-a arătat și prin descoperirea sfintelor moaște în aprilie 1990, odată cu începerea lucrărilor de refacere a Schitului Sihăstria Putnei, după ce, peste 200 de ani, viața monahală din acest loc a încetat. Galbene precum ceara curată și frumos mirositoare, ele au fost așezate spre venerare în biserica Buna Vestire de la Sihăstria Putnei, chipurile cuvioșilor părinți au fost pictate încă de atunci, iar monahii și credincioșii i-au cinstit ca sfinți și le-au cerut ajutorul, care, potrivit credinței lor, nu a întârziat să vină.

Astfel, hotărârea Sfântului Sinod a venit să confirme cinstirea locală de care se bucurau cuvioșii părinți de la Sihăstria Putnei, ca ei să fie cunoscuți și cinstiți de către întreaga Biserică, spre bucuria și folosul tuturor.

Tot acum, a fost trecut în rândul sfinților și Mitropolitul Iacob Putneanul al Moldovei, contemporan cu cuvioșii părinți sihăstreni. Mai mult, Sfântul Cuvios Natan de la Sihăstria Putnei i-a fost duhovnic marelui mitropolit și aici, la Sihăstria Putnei, mitropolitul Iacob a luat marea schimă cu numele de Eftimie. Ziua lui de pomenire va fi 15 mai, data trecerii lui la cele veșnice.

Sfinților Cuvioși Părinți Sila, Paisie și Natan rugați-vă lui Dumnezeu pentru noi!

Sfinte Ierarhe Iacob roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Alte articole despre:

Adăugați un gând