Castraveți pentru iarnă

Versiune tipar PDF version Send by email

O rețetă și un fotoreportaj realizat în zilele pregătirii murăturilor pentru iarnă.

Cum îi pregătim ...

1. Se aleg castraveții, se lasă să stea în apă aproximativ două ore, după care se spală bine și se așează în borcane.

2. Printre castraveți, în timp ce sunt așezați, se adaugă: usturoi tăiat felii, foi de dafin, semințe de muștar, morcov și țelină tăiate felii.

3. Deasupra punem: frunze de țelină, cimbru, mărar, frunze de ștejar, hrean curățat și tăiat în patru.

4. Se prepară o saramură (300 gr de sare se amestecă cu 10 l apă, până se topește sarea), care se toarnă în borcane, atât cât să cuprindă castraveții.

6. Se pot consuma după aproximativ două săptămâni.

 

... și cum ne ajută

1. Castraveţii muraţi au cele mai puţine zaharuri, comparativ cu alte murături; sunt, așadar, un bun remediu pentru cei care au abuzat de dulciuri și de alimente supra-ra­finate.

2. Este recomandat diabeticilor și din alt motiv: conțin substanțe care stimulează activitatea pancreasului și care mă­resc receptivitatea organismului la insulină.

3. De ce pe lângă friptură, prăjeli sau alte alimente bogate în grăsimi simțim nevoia și de murături? Nu doar pentru gust. Castraveții murați, de pildă, stimulează puter­nic digestia şi metabolismul, ajutând la procesarea mai uşoară a proteinelor şi a grăsimilor.

 4. Bacteriile din mu­rături normalizează flora tu­bului digestiv, preve­nind indigestiile, balo­na­rea, disconfortul ab­dominal după masă.

Să vă fie de bine!

Alte articole despre:

Adăugați un gând